
TRAUMER
’Mennesker, der har været udsat for et traume, har svært ved at være i nuet. De er bange for noget, der er sket. De er bange for at, det sker igen…’
HANDLER DINE SYMPTOMER OM ET TRAUME?
Måske ved du godt allerede, at du bærer på noget eller måske er du ved at være nået til et sted, hvor symptomerne eller konflikterne er blevet for mange til, at du kan ignorere dem. Måske på grund af noget gammelt, traumatisk, måske ikke. Hvad end du kommer med, vil jeg møde dig, fra det sted, du står lige nu og give dig muligheden for at undersøge, hvad dine symptomer handler om.
Du kan få hjælp til at bearbejde traumatiske hændelser, hvad enten de har at gøre med dine tidlige relationer og din opvækst (relationelle traumer / udviklingstraumer), med en pludseligt opstået hændelse, som har været for chokerende og overvældende for dig (chok-traumer) eller en blanding (komplekse traumer).
Hvad er et traume?
Selve ordet traume refererer til ’sår’ eller ’skade’ og opstår, når vi udsættes for en ’ekstrem’ trussel. Dvs. når vi bliver så overvældet, at vores nervesystem ikke kan bearbejde det, der sker, fordi der sker for meget, det sker for hurtigt eller for tidligt. Når vi ikke er i stand til at håndtere vores oplevelse og ikke får hjælp til det, efterlader det os i en umenneskelig tilstand af stærk frygt, hjælpeløshed, magtesløshed, kontroltab og følelsen af tilintetgørelse. Ultimativt er det en trussel om døden.
Læs mere om udviklingstraumer nedenfor.
HVORFOR OPSTÅR UDVIKLINGSTRAUMER?
Udviklingstraumer er relationelle traumer, som har at gøre med, hvordan vi blev mødt på utilstrækkelig vis i den tidlige udvikling og opvækst.
Dvs. de handler om den kontakt eller tryghed, der ikke var til stede eller om de følelser og behov, som ikke blev håndteret med tilstrækkelig omsorg, responsitivitet eller forståelse. Måske var der slet ikke plads til følelser i din barndom eller måske husker du, at du altid måtte tilpasse dig stemningen og behovene hos din mor? Eller at du måtte gå under radaren for ikke at få skæld ud? Det er ikke enkeltstående hændelser, der er tale om her, men gentagne fejlafstemte og utilstrækkelige interaktioner, som skaber konsekvenserne.
Traumet vil sætte sig i nervesystemet i form af en dysregulering og finder sted netop på baggrund af den tillid, sikkerhed og tryghed som ikke blev tilstrækkeligt bygget op. Dvs. traumet vil følge med som en skjult og selvsaboterende medpassager og kan komme til udtryk på forskellig vis ved dels fysiske og psykiske symptomer;
Symptomer på udviklingstraumer
- Manglende kontakt med kroppen og følelserne (grundet hyperarousal i nervesystemet)
- Overtænkning
- Problemer med at relatere og knytte tætte bånd til andre
- Undgår kontakt / dissocierer
- Ikke i stand til at udtrykke egne behov
- En følelse af ikke at fortjene at få dækket sine behov
- Manglende evne til at regulere følelser og berolige sig selv
- Manglende tillid til sig selv og andre
- Et stort behov for at ‘være i kontrol’
- Problemer med at sætte grænser
- Selvtillid baseret på udseende og performance
- Problemer med at integrere ’hjerte og seksualitet’
- Ureguleret vrede
- Negative selvidentifikationer, selvfordømmelser og nedvurdering
- Overdreven skam / følelsen af at være forkert
- Overdreven selvkritik
- Depression
- Angst og panikanfald
- Søvn- og spiseforstyrrelser
- Misbrug
- Manglende livslyst, vitalitet og kreativitet
Vi udvikler overlevelsesstrategier som konsekvens af udviklingstraumer
Konsekvensen af tidlig omsorgssvigt, dvs. forældrenes manglende evne til at tage vare på vores behov, er, at vi må tilpasse os til de mangler, der nu er. Vi bliver med andre ord det, der kan lade sig gøre og vi lærer, hvordan vi skal agere, så vi fortsat kan bevare ’følelsen af være elsket og passet på’. Det hele foregår naturligvis ubevidst og som vi vokser op, vil vi fortsætte med at agere og identificere os selv ud fra disse tillærte strategier, helt ubevidst. Vi bliver indenfor rammen af det ’tilladte’ så at sige og lever ud fra de selvpålagte begrænsninger, som vi har indført over tid.
Hvordan arbejder jeg med udviklingstraumer?
I arbejdet med udviklingstraumer tager jeg udgangspunkt i oplevelsesorienteret terapi og den neuroaffektive relationelle model (NARM), der er specifikt målrettet mod heling af traumer. Jeg har primært fokus på det, der udspiller sig ’nu og her’ samt på at undersøge, hvordan fortiden påvirker dine oplevelser og livskraft i dag. Helt overordnet er det målet for terapien at arbejde med dysreguleringen i nervesystemet, tilknytningsforstyrrelserne samt det forvrængede selvbillede.